2de plaats, Nazareth-De Pinte
Kruimelpad
Leerkrachten kunnen vanaf volgend jaar voordelig een fiets leasen
Leerkrachten zullen vanaf volgend jaar een deel van hun bruto eindejaarspremie kunnen gebruiken om een gewone of een elektrische fiets te leasen. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De optie past in een resem maatregelen om de verloning moderner en het beroep van leerkracht nog aantrekkelijker te maken, zegt hij.
Weyts benadrukt dat tijdens deze regeringsperiode tientallen maatregelen zijn genomen om het beroep van leerkracht aantrekkelijk te maken, zoals een hogere fietsvergoeding, een nieuwe internetvergoeding en de mogelijkheid om leraar-specialisten extra te verlonen.
Bruto gebruiken
Vanaf 2025 komt daar de optie bij om fietsen te leasen. Leerkrachten en ander onderwijspersoneel zullen een deel van hun eindejaarspremie kunnen gebruiken om een fiets te leasen. Het gaat dan om het brutobedrag, vóór belastingen of sociale zekerheid, waardoor leerkrachten die een fiets leasen, er meer aan overhouden dan collega’s die met hun nettobedrag zelf een fiets kopen.
“Neem bijvoorbeeld een leerkracht met 9 jaar anciënniteit (salarisschaal 501): haar eindejaarspremie bedraagt netto 1.050 euro, maar bruto was dat meer dan het dubbele, 2.150 euro. Een elektrische fiets kopen en 3 jaar lang verzekeren en onderhouden kost al snel 4.000 euro. De leerkracht heeft dus bijna 4 netto-eindejaarspremies nodig om de fiets zelf aan te schaffen. Maar als ze kiest voor de fietslease, dan kan ze diezelfde kost bijvoorbeeld spreiden over 3 jaar en telkens een deel van haar bruto eindejaarspremie inzetten, die immers ruimschoots volstaat”, legt Weyts uit.
Fietsvergoeding weer verhogen
“We tonen onze waardering voor leerkrachten en we moeten dat blijven doen op elke mogelijke manier, ook financieel. In de volgende cao moet bijvoorbeeld de fietsvergoeding opnieuw opgetrokken worden”, zegt Weyts.