2de plaats, Nazareth-De Pinte
Kruimelpad
De Pinte krijgt nieuw recyclagepark en renoveert oude gemeenteschool
Op de jongste gemeenteraad zijn de voorontwerpen van de twee laatste grote werven van deze legislatuur goedgekeurd. Het recyclagepark zal in de komende jaren verhuizen naar de Heirweg en jeugdhuis Impuls wordt gerenoveerd.
Eerst het nieuwe recyclagepark. Dat komt, zoals bekend, tegen de E17, achter de huizen van de Zwartegatstraat, waarvan het gescheiden wordt door een groene bufferzone. De ingang komt in de Heirweg, rechtover de Rozenstraat.
Om de kosten van het betalend gedeelte op een correcte manier te kunnen doorrekenen aan de gebruiker, zal een weegbrug worden geïnstalleerd. Gezien meer en meer componenten gescheiden dienen te worden ingezameld wordt het recyclagepark voorts uitgebreid van 20 naar 30 containers. De mogelijkheid om in het containerpark te werken met “verzonken” (gedeeltelijk ondergrondse) containers, werd niet weerhouden. Schepen van Leefmilieu Benedikte Demunck (N-VA): “Gezien het hoge grondwater op het terrein zouden de containers moeten worden ingebed in een betonnen omhulsel en zou een groter terrein moeten worden aangekocht. Dat zou de kosten makkelijk met meer dan 200.000 euro doen oplopen”.
Gemeenteraadslid Antoine Van Nieuwenhuyze (CD&V) vindt dat die een meerkost wel verantwoord is: “Nu zullen de containers moeilijk bruikbaar blijven voor oudere inwoners”. Wegens het ontbreken van een kostenvergelijking voor beide opties onthield de CD&V-fractie zich bij de stemming hierover. Het terrein tussen de Heirweg en de E17 is eigendom van Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf.
Een studiebureau berekende dat voor het containerpark en de bouw van een loods tegen de E17 een oppervlakte van 6160 m2 nodig is. Op de rest van het terrein in de richting van de Makro zal een KMO-zone worden ontwikkeld.
Waardevol gebouw
In de gemeenteraad ging ook veel aandacht naar de renovatieplannen voor de oude gemeenteschool op de hoek van Polderbos en Groenstraat. Het gebouw, ontworpen door architect Alexander Meuleman in 1939, wordt bewaard en de ramen worden in hun oorspronkelijke stijl hersteld. De Wereldwinkel en het jeugdhuis Impuls blijven de gelijkvloerse verdieping bevolken. De achterbouw in rode baksteen, daterend uit 1996, wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe ruimte met onder meer de toiletten en een liftkoker.
“Boven komt een polyvalente ruimte voor kleinschalige activiteiten zoals tentoonstellingen, vergaderingen van verenigingen en verhuur voor familiefeesten”, aldus burgemeester Hilde Claeys (Ruimte). De totale kost wordt geraamd op 622.000 euro. Raadslid Frans Naessens (CD&V) vindt dat wel heel veel voor een oud gebouw. “Dit is architecturaal een van de meest waardevolle gebouwen van de gemeente, opgenomen op de Vlaamse Erfgoedlijst”, repliceerde burgemeester Claeys.
CD&V- fractieleider Vincent Van Peteghem betreurt dat men niet meer investeert in duurzame materialen en energiezuinigheid: “De ruimte zal niet eens kunnen worden gebruikt voor fuiven en optredens.”
Ook Simon Suys (Ruimte) vroeg dat men nog een extra inspanning zou doen qua duurzaamheid. Hilde Claeys: “Duurzaamheid en akoestiek zullen er een stuk beter op worden, maar voor grote fuiven zal men blijven uitwijken naar het OCP”.
CD&V en Simon Suys onthielden zich bij deze stemming.